Loopbaancoaching
Iedere medewerker is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen (duurzame) inzetbaarheid. Uiteraard heeft een werkgever hier ook een taak in. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om gemotiveerde medewerkers te hebben en te houden. Een coachingstraject maakt medewerkers bewust van hun positie, van hun talenten en verwachtingen voor de toekomst.
Coaching werkt, ook voor bedrijven. Door voortdurend te investeren in ontwikkeling, houd je je medewerkers vitaal en effectief. Coaching is begeleiding, gericht op persoonlijke ontwikkeling en groei in de huidige functie. Daarnaast kijken we naar stressfactoren en hoe daar mee om te gaan.
Een traject bestaat meestal uit 4 tot 6 gesprekken, afhankelijk van de vraag. Naast de gesprekken krijgt de medewerker huiswerkopdrachten mee. In een intake bespreken we de vraag en het doel. Daarna maken we afspraken over het verloop. Naast de gesprekken kunnen we ook gebruik maken van mail en telefoon (E-coaching). Dit scheelt tijd en is efficiënt.
Outplacement
Bij een gedwongen vertrek van een medewerker door niet functioneren of bedrijfsontwikkelingen kan een outplacementtraject uitkomst bieden. De medewerker wordt begeleid naar een geschikte functie in een andere organisatie. Medewerkers die om welke reden dan ook moeten vertrekken blijven ambassadeurs voor de organisatie. Daarom is het belangrijk dat zij met een goed gevoel uw organisatie verlaten en positief terugkijken op hun loopbaan.
Een outplacementtraject begint met een uitgebreide intake zodat er een traject op maat geboden kan worden. Een volledig traject kan bestaan uit:
- Verwerking van het ontslag
De impact van het ontslag is voor iedereen verschillend, afhankelijk van de duur van het dienstverband, de leeftijd en het perspectief op een nieuwe baan. Tijdens deze fase staat de acceptatie van het ontslag centraal.
- Zelfanalyse
Met behulp van een aantal vragenlijsten wordt antwoord gegeven op de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Dit zal resulteren in een persoons- en zoekprofiel.
- Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Hoe ziet de arbeidsmarkt er uit en hoe is de werkgelegenheid voor de richting waarin de medewerker op zoek wil gaan. Zijn er aanverwante functies of sectoren?
De medewerker krijgt tips op het CV, het Linked In profiel en de motivatiebrief. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan zoekkanalen en het gebruik van Social Media.
- Sollicitaties
Er zal veel aandacht besteed worden aan netwerken aangezien dit nog steeds de meeste kans van slagen heeft. Sollicitatiegesprekken zullen worden voor- en nabesproken.
TMA (Talenten Motivatie Analyse)
De Talent Motivatie Analyse Methode gaat ervan uit dat mensen het best functioneren en het meest betrokken zijn, als ze werk doen dat dicht bij hun drijfveren en talenten ligt.
De TMA kan ingezet worden bij:
- Persoonlijke ontwikkeling
Als start van een (loopbaan)coachingstraject kan de TMA ingezet worden om antwoord te krijgen op vragen als:- Hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen?
- Zit ik nog op de juiste plek?
- Mobiliteit/Duurzame Inzetbaarheid
- Mijn functie verandert als gevolg van een reorganisatie, kan ik mee veranderen?
- Hoe blijf ik plezier houden in mijn werk tot aan mijn pensioenleeftijd?
- Selectie
- De TMA kan gebruikt worden bij werving en selectie van nieuwe medewerkers of voor toelating voor bijvoorbeeld een opleiding. Er kan een focus gelegd worden op talenten die van belang zijn voor succesvol toekomstig functioneren en op de ontwikkelbaarheid van competenties.
De TMA kan uitgebreid worden met een beroepsvoorkeuren en interesse analyse en een capaciteitentest.
Resultaten:
- Verlaging ziekteverzuim
- Minder kwaliteitsfouten
- Hogere klantwaardering
- Hogere productiviteit
- Meer winst