Help! ik ben zo moe…..

HELP, ik ben zo moe…..

Als de wekker gaat wil je je het liefst nog een keertje omdraaien. ’s Avonds komt er niets meer uit je handen en kan je alleen nog maar op de bank liggen zappen. Je hebt je manager al zo vaak gezegd dat je te vol zit, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je doet het zo goed, wil je dit klusje ook nog oppakken?

Herken je dat?
Dan is de kans groot dat je op zijn minst gestrestst bent, misschien wel overspannen en in het ergste geval heb je een burn-out te pakken.

Toen ik in april in Gambia aan een aantal trainers van de stichting YEP vertelde dat ik in 2010 een burn-out heb gehad keken ze me met grote ogen aan: wat is dat? Ze hadden nog nooit van deze term gehoord. Een beetje stress kenden ze wel maar toen ik uitlegde dat ik echt opgebrand was, dat ik helemaal geen energie meer had en meer dan een half jaar nodig heb gehad om te herstellen keken ze me vol verwondering aan. Dat zette me wel aan het denken. Natuurlijk, de economie en beleving van werk is wezenlijk anders in Gambia als hier in de Westerse wereld. De 24-uurs economie heeft zijn intrede gedaan, we moeten altijd maar bereikbaar zijn voor onze werkgever en hebben onze telefoon altijd binnen handbereik.

Burn-out treft voornamelijk medewerkers die zich verantwoordelijk voelen, betrokken zijn en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.  Dat was in ieder geval op mij zeer van toepassing. Hard werken, niet zeuren en altijd je best doen, was mij met de paplepel ingegoten. Totdat er privé iets gebeurde wat ook tijd en energie van me vroeg en ik letterlijk afknapte.
Achteraf gezien waren de signalen heel duidelijk. Los van de ‘geestelijke overspanning’ waren er ook lichamelijk klachten. Bij de ene persoon gaat het in de nek zitten, de ander krijgt hoofdpijn, kan niet meer slapen of krijgt last van rugklachten.

Daarom richt ik mij in mijn werk als loopbaanadviseur ook op de preventie van stressklachten en burn-out. Als je de signalen herkent, weet waar de overtuiging vandaan komt dat je onmisbaar bent, steeds bereikbaar moet zijn en waarom je zo lang zo hard blijft werken, kunnen we samen op zoek naar ‘andere manieren’ van werken wat uiteindelijk voor jezelf beter is, maar ook voor de organisatie waar je werkt. Ik heb na mijn burn-out weer meer plezier gekregen in mijn werk! Kan ik jou daar mee helpen? Neem vrijblijvend contact met me op.